Resa med läkemedel

 • När du ska resa utomlands och behöver ta med receptbelagda läkemedel är det viktigt att ha koll på de regler som finns. Du kan nämligen behöva göra vissa förberedelser, speciellt om läkemedlet är narkotikaklassat. Kontrollera om läkemedlet är narkotikaklassat här.

  Ta gärna med ett recept eller läkarintyg för att kunna visa att läkemedlet är avsett för personligt bruk och användas för att behandla en sjukdom. Du kan även ta med dig läkemedelsförpackningen och visa upp apoteksetiketten som sitter på.

  Resa inom Schengen

  För resor inom Schengen krävs ett Schengenintyg för narkotikaklassade läkemedel.

  Ett intyg krävs för varje narkotikaklassat läkemedel du tar med på resan. Intyg för resa med narkotikaklassade läkemedel utfärdas av apoteken. Ta med dina recept eller medicinförpackningar och pass till närmaste apotek så hjälper apotekspersonalen dig med intyget. Ett intyg är giltigt i 30 dagar och får avse max 30 dagars förbrukning.

  Resa utanför Schengen

  För resor utanför Schengen skiljer sig reglerna för införsel av läkemedel mellan olika länder. Krav på intyg och mängd du får ta med dig kan variera. Kontrollera vilka regler som gäller i det landet du ska resa till genom att kontakta Sveriges ambassad i det aktuella landet. Här hittar du regeringskansliets diplomatlista.

  Resa in till Sverige

  Vid resor till Sverige med läkemedel gäller olika regler för införsel beroende på om landet ingår i det Europeiska Samarbetsområdet, EES. Reser du från ett land som ingår i EES får du ta med dig läkemedel för ett års förbrukning. Reser du från ett land utanför EES är det tillåtet att ta med dig läkemedel för tre års förbrukning.

  Observera att särskilda regler gäller för läkemedel som är narkotikaklassade eller dopingklassade. Besök läkemedelsverket.se för mer information.

  Läs mer här

  Medicin och sprutor i handbagaget

  På vissa resor kan det räcka att ta med sig handbagage. Om du ska ta med dig receptbelagd eller receptfri medicin i flytande form får du medföra så mycket du kommer behöva under resan utan begränsning. Därmed får du ta med dig över 100 ml vätska om du reser med mediciner i ditt handbagage.

  Läs mer om mediciner i handbagage hos Transportstyrelsen.

  Använd läkemedlets originalförpackning

  Tänk på att låta dina läkemedel vara kvar i dess originalförpackning med apoteksetiketten kvar. Detta underlättar vid en eventuell tullkontroll och kan hjälpa dig om du behöver söka läkarhjälp eller få mer medicin under din resa.

 • Fick du svar på din fråga?