Så funkar högkostnadsskyddet

  • Högkostnadsskyddet innebär att det finns en övre gräns som begränsar dina kostnader för receptbelagda läkemedel. Du betalar därför max 2850 kronor för mediciner som ingår i läkemedelsförmånen och stomiprodukter under en tolvmånadersperiod.

    Så fungerar högkostnadsskyddet

    Högkostnadsskyddet skyddar dig som privatperson mot höga kostnader för receptbelagda läkemedel som ingår i läkemedelsförmånen. Högkostnadsskyddet är utformat som en rabattrappa som innebär att du får högre rabatt i takt med att dina läkemedelskostnader stiger.

    Du betalar alltid upp till 1425 kronor själv, men max 2850 kronor under en tolvmånadersperiod. När du själv har betalat 2850 kronor har du rätt till ett frikort under resterande månader under samma tolvmånadersperiod. Kostnaden för dina läkemedel subventioneras då av landstinget. Frikortet gäller samtliga läkemedel som ingår i läkemedelsförmånen.

    Tolvmånadersperioden börjar gälla från det datum du gör ditt första uttag av receptbelagda läkemedel eller stomiprodukter.

    Från och med den 1 januari 2024 höjs taket i högkostnadsskyddet för läkemedel från 2 600 kronor till 2 850 kronor.

    Faktiskt kostnad för läkemedel och andra varor och din rabattnivå

    Det belopp du själv betalar 

    Upp till 1 425 kr - 0 %

    0 - 1 425 kr

    1 426 - 2 720 kr - 50 %

    1 426 - 2 072 kr

    2 721 - 5 054 kr - 75 %

    2 073 - 2 655 kr

    5 055 - 6 993 - 90 %

    2 656 - 2 850 kr (maxbelopp) 

    6 994 kr uppåt - 100 %

    FRIKORT 

    Enligt den nya trappan betalar du som apotekskund aldrig mer än 2 850 kronor under en tolvmånadersperiod för läkemedel och andra varor som omfattas av högkostnadsskyddet.

    De köp som du redan har gjort under innevarande högkostnadsperiod tar du med dig till den nya högkostnadstrappan.

    Höjningarna i högkostnadsskyddet beror på att prisbasbeloppet för 2024 har höjts till 57 300 kronor.

    Du som har betalat 2 600 kronor senast den 31 december 2023 och uppnått frikort, behåller frikortet så länge det gäller. Först därefter går du in i den nya trappan.

    I tjänsten Läkemedelskollen kan du se ditt högkostnadsskydd och hur mycket du har betalat under högkostnadsperioden. Du kan också begära ut ett registerutdrag ur högkostnadsdatabasen från E-hälsomyndigheten.

    Vill du läsa mer? Surfa då in på EHälsomyndighetens hemsida. Länk: https://www.ehalsomyndigheten.se/privat/e-recept/hogkostnadsskydd/

    Vad ingår i Läkemedelsförmånen?

    Vilka läkemedel som ingår i läkemedelsförmånen beslutas av Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket (TLV).

    Idag ingår:

    • De flesta receptbelagda läkemedel
    • En del receptfria läkemedel
    • Förbrukningsartiklar vid stomi
    • Förbrukningsartiklar som behövs för att ta vissa mediciner
    • Förbrukningsartiklar för egenkontroll av medicinering

    Hur mycket och ofta får jag hämta?

    Du kan alltid hämta ut receptbelagda läkemedel när du vill. Men för att de ska ingå i högkostnadsskyddet kan du hämta ut upp till 90 dagars förbrukning vid samma tillfälle. När du hämtar ut receptförskrivna läkemedel igen bör minst 2 /3 av tiden som det tidigare uttaget var avsedd att räcka för ha passerat.

    Hämtar du till exempel ut en förpackning med 100 tabletter och ska ta en om dagen måste minst 67 dagar ha gått innan du kan göra ett nytt uttag med högkostnadsskydd.

    Särskilda regler för preventivmedel

    Det finns särskilda regler för receptbelagda preventivmedel. Den regleras av ålder och vilken region man bor i och är inte en del av det vanliga högkostnadsskyddet.

    Alla kvinnor under 21 år får hämta ut receptförskrivna preventivmedel utan kostnad. Om du ingår i den gruppen visas det i kassan. Beroende på vilken region du tillhör kan du som är kvinna mellan 21-26 år även få subventionerade preventivmedel, uppfyller du kraven för subvention så ändras ditt pris i samband med att din beställning färdigställs hos oss.

    Livsmedel till barn under 16 år

    Vid vissa sjukdomar subventioneras även speciallivsmedel till barn under 16 år om de skrivs ut av en läkare. Du betalar 120 kronor per expedition för upp till 3 månaders förbrukning. Denna kostnad ingår inte i högkostnadsskyddet.

    Högkostnadsskydd för barn under 18 år

    Alla läkemedel som ingår i läkemedelsförmånen är kostnadsfria för barn under 18 år.

    Har jag rätt till högkostnadsskyddet?

    Om du är bosatt i Sverige har du rätt till högkostnadsskyddet. Även personer som har anställning i Sverige, men inte är bosatt här, har rätt till de flesta delarna av högkostnadsskyddet.

    För att du ska få rätt till prisreduktion kan du välja att vara med i högkostnadsdatabasen. Alla apotek i Sverige är anslutna och ditt receptuttag registreras automatiskt oavsett vilket apotek du väljer att handla på. De allra flesta är redan anslutna till högkostnadsdatabasen. Är du inte ansluten till högkostnadsdatabasen är du alltid välkommen att kontakta vår kundservice.

  • Fick du svar på din fråga?