Vad ska jag göra med mina gamla eller överblivna mediciner?

 • Du kan lämna in överblivna eller gamla mediciner till vilket apotek som helst, även hos oss! Alla läkemedel, receptfria som receptbelagda och oavsett beredningsform, kan du skicka in till oss eller lämna in hos ditt lokala apotek. Släng aldrig mediciner i soporna eller spola ner dom i handfatet eller toaletten. Varför är det viktigt? Läkemedel påverkar miljön och kan vara skadliga även efter användning.

  Så här lämnar du in gamla eller överblivna mediciner – skicka till oss:

  1. Hör av dig till vår kundservice. De fixar en returfraktsedel för dina överblivna mediciner och mejlar den till dig.
  2. Ta bort eventuell ytterförpackning/kartong på medicinen/medicinerna som du ska lämna in. Handlar det om en spruta eller kanyl? Se nedan.
  3. Lägg i receptbelagda/receptfria produkter i en eller flera genomskinliga påsar och stäng den ordentligt. Du kan ta en påse du har hemma, men se till att den är genomskinlig så vi som tar emot paketet ser vad den innehåller.
  4. Lägg i påsen i ett Apohem-paket om du har det. Annars funkar vilket emballage som helst egentligen. Har du inget paket att lägga det i? Hör av dig till oss så skickar vi det till dig i samband med returfraktsedeln.
  5. Lämna in paketet till närmaste postombud så tar vi hand om resten. 

  Detta gäller för att lämna in sprutor och kanyler:

  Kanyler kan lämnas in till ett lokalt apotek eller en miljöstation, det beror lite på i vilken kommun du bor i. Ta kontakt med din hemkommun för att veta vad som gäller. Vi på Apohem tar inte emot kanyler.

  Så här gör du för att lämna in sprutor och kanyler:

  1. Skilj kanylen från sprutan.
  2. Sprutan kan du lämna in till oss enligt ovan, det vill säga stoppa ner den i en genomskinlig påse och skicka till oss.
  3. Kanyler ska läggas i avsedda behållare för skärande och stickande avfall. Kolla med din kommun vart du kan hämta och lämna behållaren.

  Det här tar vi på Apohem inte emot:

  • Elektroniska produkter
  • Kosmetiska preparat, hygienprodutker, livsmedel, näringspreparat, sjukvårds- och förbandsartiklar.
  • Kanyler (hanteras enligt ovan).
  • Farlig avfall som bekämpningsmedel, brandfarliga produkter eller produkter innehållandes tungmetallet (till exempel kvicksilvertermometrar och vissa batterier). 
  • Näringslösningar och saltlösningar utan tillsatt läkemedelssubstans.

 • Fick du svar på din fråga?